Bizonyára már mindenki hallotta ezt az óhajtó mondatot, de természetesen ide bármilyen másfajta állat behelyettesíthető. 

Mielőtt az állattartás mellett döntenénk, érdemes néhány igen fontos dolgot figyelembe venni már a legelején!

Ne vegyünk állatot:


1. Ha csak egy hirtelen ötlet vezérel minket! Az állattartás egy életre szól!
2. Ha nem tudjuk biztosítani neki a megfelelő életkörülményeket.
3. Ha nem tudunk gondoskodni róla.


Kép forrása: sxc.hu
A leggyakoribb eset, hogy az állatok megvétele után nem sokkal, egyszerűen ráunnak a kiskedvencre, ezért sajnos többségük az utcára kerül.

A híradóban minden évben beszámolnak a húsvéti nyulakról, amik sajnos szintén erre a sorsra jutnak.

Éppen ezért inkább fogadjuk örökbe az állatkát!

"Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."
(idézet a Kis Herceg c. regényből)

Tehát csak akkor vegyél és tarts állatot, ha mindvégig gondoskodni tudsz róla!

Állattartás a lakóhelyen

Az állattartás alapvető szabályait az állatok védelméről szóló 1998. évi XXVIII. törvény tartalmazza. Ennek értelmében az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni. Kötelessége, hogy gondoskodjon az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről.

Az állat életfeltételeinek kialakításánál tekintettel kell lenni korára, nemére és élettani állapotára. Az egymásra veszélyt jelentő, egymást nyugtalanító állatokat el kell különíteni.

Az állattartónak gondoskodnia kell az állat igényeinek megfelelő rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről. Ugyancsak az állattartó kötelessége, hogy biztosítsa az állat megfelelő és biztonságos elhelyezését, szakszerű gondozását, valamint hogy megakadályozza az állat szökését.

A megkötve tartott vagy mozgásában egyéb módon korlátozott állat számára is meg kell teremteni azonban a zavartalan pihenés és a sérülésmentes mozgás lehetőségét.

Kép forrása: sxc.hu

Tilos az állatkínzás!

Állatkínzásnak minősül az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá az öröklődő betegségben szenvedő - nem kísérleti célra szánt - állategyed tenyésztése, szaporítása [...]

Kép forrása: sxc.hu