A kérdés nagyon jó, de rendkívül összetett is, ugyanis számos szempont szerint lehet megvásárolni egy tengerimalacot.

Például szeretnénk majd
- kiállításra, vagy versenyre vinni,
- ha születnének kis tengerimalackák,
- tartós barátságot kötni a kisállattal.

Természetesen a lehetőségek sora végtelen, azonban a legegyszerűbb, ha a következő tulajdonságokat vesszük figyelembe - ebben a sorrendben.


Kép forrása: sxc.hu
A tengerimalac

- neme


- kora


- fajtája.

1. A malac neme

Első és legfontosabb
szempont a malacka nemének kiválasztása. Ehhez tudnunk kell, hogyan viselkednek a nőstény és hím malackák. A nőstények sokkal alkalmazkodóbbak, és hamarabb elfogadják egymást. Két hím esetében viszont nagyobb az összeverekedés esélye. NŐSTÉNY SOHA NEM LEHET A KÖZELÜKBEN!

2. A malac kora

A hím tengerimalac 6 hetes korára ivaréretté válhat, a nőstény valamivel előbb, már 4 hetesen. Ilyenkor külön kell választani őket, különben egy szép nap arra ébredünk, hogy sok kis malac született. A nőstény malac kb 5 hónapostól egy éves koráig szaporítható. Ha 1 éves kora előtt nem ellett, akkor utána már kockázatos a pároztatás, mert a medencecsontjai összenőhetnek, és képtelen lesz kihordani utódait.

3. A malac fajtája

Számos típusa és fajtája létezik a tengerimalacoknak, kezdve a hosszúszőrűtől a rozettáson át a kopasz tengerimalacig. Akik azonban időt és energiát szeretnének megspórolni maguknak, azoknak a legideálisabb a rövidszőrű tengerimalac vásárlása. E tengerimalac-fajtákra jellemző, hogy szőrük a test minden részén egyenletesen rövid, tömött és fényes.


Összességében tehát a legideálisabb választás - főleg kezdő malactartóknak - fiatal, rövidszőrű nőstény tengerimalac.