A vöröses szem nem feltétlenül jelenti a legrosszabbat, bár sokféle betegségnek lehet az előjele, pl. felső légúti fertőzés, kiszáradás, fogprobléma, cukorbetegség, gombás- vagy egyéb fertőzés, C-vitaminhiány, de daganat kísérő tüneteként is jelentkezhet.

Ezért ha tengerimalacunk szeme könnyes, vöröses, tejszerű, kidülledt, vagy sérült, azonnal forduljunk állatorvoshoz, hogy megállapíthassa, mi okozza!

A tengerimalac szeme néha erősen stresszelt állapotban vagy irritáló környezetben (pl. cigarettafüst) is lehet vöröses. Éppen ezért ne tegyük ki őt ilyen helyzetnek, ha nem muszáj, mert nem mindegyik malac viseli jól. Ez a fiatal, új környezetbe kerülő állatkákra a legjellemzőbb, úgyhogy nagyon türelmesnek kell lennünk velük, ha ilyesmit észlelünk. Pamacs is eme kisállatok közé tartozik, ahogy észrevettem ő is igen érzékeny még bizonyos zajokra, fényekre, mozdulatokra.
Kép forrása: sxc.hu

Sajnos a többiek még nem fogadták be, a legnagyobb malac, Zsömi ráadásul elég barátságtalan vele. Elüldözik mindenhonnan, egyelőre nem lehet sokáig egy légtérben tartani őket.

Pamacs annyira megrémült a mai eseményektől, hogy bevörösödött a bal szeme.

Először nem volt olyan vészes a szeme, de láttam rajta, hogy minél jobban felstresszelődik, annál pirosabb lesz. Éppen bent volt a többi malacnál (felügyelettel), amikor Zsömi egyszer csak hirtelen odakapott, és már csak a hangos malacsírásra tudtam reagálni.

Nem tudom, hogy beleharapott-e, vagy csak a rémület miatt, de Pamacs szeme elkezdett vérezni. A szeme körül csupa vér lett, mintha elpattant volna egy ér valahol. Leitattuk papírzsepivel, de én majdnem elájultam a látványtól, mert elég váratlanul ért.

Úgy döntöttünk, hogy amíg megszokja új helyét, addig külön lesz, de minden nap ki fogom szedni a terráriumából pár órára. Még van néhány kisebb-nagyobb seb a testén, amik szépen gyógyulnak, de azoknak is kell egy kis idő, hogy végleg rendbejönnek.