Kép forrása: sxc.hu
Amióta csak malacot tartok tudom, hogy ezek az állatkák is hozzánk hasonlóan mind ahányan vannak, annyi féle személyiségek. Minden tengerimalac más és más, mindegyik különbözik valamivel - ha csak egy kicsit is - a másiktól.

A viselkedés egy dolog: természetesen vannak szelídebbek és kicsit agresszívebbek is,  nemtől függetlenül. Nyilván a kört ennyire nem lehet leszűkíteni, mert ez annál sokkal összetettebb.

A lényeg, hogy ezeknek az állatoknak a jelleme egytől egyig teljesen egyedi, malaconként változó. Egyik zokszó nélkül befogadja az újonnan érkező(ke)t, a másik jó pár hétig elutasítja - vagy soha nem fogadja el.

Egy tengerimalac csoportban szigorú hierarchikus rendszer működik. Mindig a legidősebb malac a vezér, aki a csapat élén áll, és ő irányít. Utána következnek egymás alatt,  általában kor szerint a többiek, de itt már a nemek is dominálnak. A malacok ehhez tartják magukat, alárendelik magukat a felettük állónak, ezáltal tiszteletben tartva a szabályt.

További lényeges eltéréseket figyelhetünk meg, ha a többi tulajdonságaikat megnézzük. Itt van rögtön másodikként a táplálkozásuk. Nem gondolnánk, de a legelején, még fiatal korban a tengerimalac igen válogatós. Ilyenkor, vagy amikor valami új, számára ismeretlen étellel kínáljuk meg, célszerű kóstolót adni belőle. Szorosan ide kapcsolódik az a tény is, hogy bizonyos egyedek némelyik élelmiszert később sem kedvelik meg. Tehát akár csak az embereknek, a tengerimalacoknak is van egyéni ízlésük.

Volt már kutyám és macskám is, mégis a tengerimalacok azok az állatok, amik számomra a legcsodálatosabbak, mert a legközelebb kerültek hozzám. Mókás kis élőlények, de ugyanakkor sok gondoskodást és szeretetet igényelnek, amiért rendkívül hálásak tudnak lenni. Ha sokat foglalkozunk velük, könnyen taníthatóak lesznek, és egy életre szóló barátságot köthetünk velük. Ha ez sikerült, a köteléket nem választhatja el ezután semmi és senki, de mivel hamar a szívünkhöz nőnek, nagyon nehéz lesz megválni tőlük...