A tengerimalacok fő tápláléka a széna, de kiegészítésként lehet (bizonyos esetekben kell is) adni nekik különféle magvakat. Sok kezdő tengerimalac tartó, tapasztalatok hiányában, beleesik sajnos abba a hibába, hogy nem jó összetételű tápot ad az állatkáinak.

A kisállatkereskedésekben kapható olcsóbb magvak tartalmazzák a tiltólistás napraforgómagot és kukoricát. Ezeket a tengerimalac nem tudja megfelelően elharapni, és nagyon gyakran előfordul, hogy beleragad az állatka fogába. Ha nem vesszük észre időben, és nem segítünk rajta, súlyos következményei lehetnek!


Ezért ha megengedhetjük magunknak, inkább válasszuk a picit drágább, de megbízható tápot, melyből külön tengerimalacok részére készült változat is létezik.

Amit én javaslok, mert bevált, az a MultiFit tengerimalac eledel. Teljes értékű eledel tengerimalacok számára – mesterséges színező és ízanyagok, valamint cukor hozzáadása nélkül.

Extra sok C vitaminnal tudományos fejlesztésű, teljes értékű eledel, kizárólag természetes, minőségi összetevőkből, pl. csipkebogyóból, szentjánoskenyérből, vagy extra erdei gyógyfüvekből. A 23 összetevő anyag gondos egyeztetésének köszönhetően olyan fajspeciális, változatos és kiegyensúlyozott táplálékot jelent, mint ami az állat természetes életterét jellemzi.

A nagy nyersrost (15,5%) és a finom alfalfa (lucerna) hasznosak a fogkoptatás és az emésztés szempontjából. Az A, C, D3 és E vitamin, valamint a különböző nyomelemek növelik a tengerimalac természetes ellenállóerejét és vitalitását, egyben pedig egészséges bőrt és csillogó bundát eredményeznek.

Összetétel: növényi melléktermékek (min 30% kéklucerna, erdei gyógyfüvek, kukorica, búza, maláta és napraforgóalapanyag), zöldségek (cékla, paprika, káposzta, borsó, céklakivonat, piros kidneybab, petrezselyem, borsó, répa), gabonafélék (zab, búza, kukorica), 8 csíkos napraforgómag), gyümölcs (szentjánoskenyér, csipkebogyó), ásványi anyagok, olajok és zsírok.

Beltartalma: nyers protein 16,5%, nyers zsír 3%, nyersrost 15,5%, nyersoxidok 7%, nedvességtartalom 11%, kalcium 0,7%, foszfor 0,5%

Adalékok/kg: A vitamin 20.000NE, D3 vitamin 2,000 NE, C-vitamin 400mg, E vitamin 100mg

Etetési javaslat: 35-50g eledelt ajánlunk állatonként és naponta (fajtától és súlytól függően). Mindig gondoskodjunk friss szénáról és friss ivóvízről!