Minden évben eljön az idő, amikor elvégzem a kifutó nagytakarítását. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az összes lerakott réteget kicserélem, és ki is fertőtlenítem az alját. Mivel nem szívesen használok vegyszereket, az ecetes megoldást szoktam választani. Gyönyörűen lemarja a fáról a pisit, de még az üvegről és a műanyagról is hatékonyan eltakarítja a szennyeződéseket. 
Általában egy napot hagyom felszáradni, és kiszellőzni, de ennél jóval kevesebb idő kell a faházikóknak és egyéb fa kellékeknek, alkatrészeknek. 24 óra elteltével észrevehető a szembetűnő változás, ahogy a korábban besárgult fa felület kifakul, és szép világos, szinte fehér színű lesz. 

Erre az időre a malackák terráriumba kényszerülnek, amit régebben nagyon nehezen viseltek, de most valahogy türelmesebbek, talán a nagy meleg miatt. Gombit Pamaccsal rakom mindig egybe, Zsömi külön megy a másikba, de néha szemmel láthatóan unatkozik. Ilyenkor kegyetlenül rágni kezdi a rácsot, és miután kiszedtem egy kicsit, és megsimiztem, lenyugszik.

A két éjszaka szerencsére csöndben voltak, egyszer sem ébredtem fel, és nem kellett átmennem rendet rakni. Ma vagy holnap végre mindenki visszamehet a helyére, és újra birtokba vehetik a malac-lakást.