MIELŐTT MALACOD LESZ, IDEKATTINTVA OLVASD EL EZT!


Egy kezdő tengerimalac tartónak mindenek előtt az alábbi pontok elolvasását javaslom:


1. A tengerimalacok társas élőlények, ezért tartsuk párban őket, mert az egyedül tartott példányok nagyon sok emberi törődést és időt igényelnek.

2. Újonnan érkező tengerimalacunkat fokozatosan szoktassuk magunkhoz, az új környezetéhez és a többi malachoz.

3. Foglalkozzunk sokat kiskedvencünkkel, mert így sok minden megtanítható neki, és hamar megszelidül.

4. Két vagy több hímet ne tartsunk együtt nőstény(ek) társaságában, mert vérre menő verekedések alakulhatnak ki köztük, vagy akár meg is ölhetik egymást.

5. Tengerimalac mellé semmiképp ne tegyünk más állatot, mert teljesen eltérőek az igényeik, és ha az pl. megrúgja, akkor maradandó sérüléseket is okozhat neki.

6. Az ivarérett, különböző nemű egyedeket haladéktalanul válasszuk szét, hogy elkerüljük a vemhességet, vagy pedig ivartalaníttassunk.

7. A vemhességi időszak 60-70 nap, és egy alomba átlagosan 3-5 kölyök születik.

8. A tengerimalac fő tápláléka a széna, amit semmi más nem pótol, emellett minden nap szüksége van ivóvízre, friss zöldségre és/vagy gyümölcsre.

9. Két tengerimalac számára legideálisabb lakóhely egy minimum 100x50 cm-es ketrec, mert jól szellőzik. Ha csak terrárium beszerzése oldható meg, akkor annak oldala minimum 30 cm magas legyen, és rács szükséges a tetejére.

10. Legjobb alom a pormentes faforgács, mert imádnak benne hemperegni, de egyre elterjedtebb a pellet+fürdőszobaszőnyeges megoldás.

11. A tengerimalac szeret elrejtőzni, ezért tegyünk férőhelyére több faházikót, bújókat, melyeket akár magunk is elkészíthetünk. Ha pedig kiengedjük egy pokrócra, oldjuk meg, hogy mindig legyen hova elvonulnia.

12. Rendszeresen ellenőrizzük, figyeljük kiskedvencünket: a fogak, körmök, szemek, és fülek állapotát.

13. A tengerimalac 18-24 fok közötti hőmérsékleten, széltől védett, csendes, nyugodt helyen érzi a legjobban magát.

14. Tanuljuk meg a malacok által kiadott hangok jelentését. Így tudni fogjuk mikor éhesek, elégedettek, mikor félnek, vagy mikor boldogok.

15. Egy kifejlett példány hossza eléri a 25-30 centimétert, tömege 800-1500 gramm. A nőstények valamivel kisebbek a hímeknél.

16. Bármiféle betegség legalapvetőbb tünetei az étvágytalanság, és kedvetlenség.

IDEKATTINTVA KIS SEGÍTSÉG, HOGYAN VÁLASSZ MALACOT!