Egy évvel Mutu érkezése után, második tengerimalacként került hozzám egyenesen a szomszédból. 2002. augusztus 23-án született, és annyira megtetszett, hogy legjobb barátnőm nekem adta.

Örvös apja, anyja és két testvérkéje mind rozettás tengerimalacok, akikben egy szál kávészínű, sima szőrszál sincs, ő mégis valahonnan ezt örökölte.

Igazi kis vadóc, Mutu ellentéte, aki tépte a másik malac szőrét, rágta és ette a takarót, egy szóval: rosszalkodott. Nagyon nehezen lehetett megnevelni, hogy jó útra térjen, de sikerült, és ebben Mutu sokat segített nekem. Őt szinte az anyjának tekintette, tőle vett át egy kis nyugodtságot, és mindenben utánozta. Állandóan ott volt mellette, és olyan közel kerültek egymáshoz, hogy szinte elválaszthatatlanok lettek. Az utolsó pillanatig odafeküdt Mutu mellé, mert megnyugtatta az idősebb malac közelsége.

Nem tudni miért, de úgy vettem észre, hogy Örvös kisnövésű tengerimalac. A nőstények általában valamivel kisebbek, mint a hímek, de ő már egy kifejlett malac, és Mutu mindig is nagyobb volt nála, súlyra viszont ő a legnehezebb a csapatban. Meglehetősen falánk, képes volt azonnal eltűntetni a kapott ételmennyiséget, ezért néha külön kellett etetni a többiektől.

Félénk, ugyanakkor rendkívül kíváncsi volt. Nem lehetett megsimogatni ha szabadon volt, mert rögtön elpattant. Néhány másodperc múlva visszatért, szaglászott, majd újra elpattant. Hiperaktív, mint az apja, melyhez egyfajta rémültség párosult, amit az anyjától örökölt.

Szeme rendkívül érzékeny volt, nem bírta a fényképezőgép vakujának villanását. Ha valami belement, napokig meglátszódott rajta, de aztán idővel helyrejött. Egyszer belehullott a szénapor a szemébe, és szegénykét sokáig nagyon irritálta.

Örvös volt a leghangosabb tengerimalac, ha mozgást érzékelt, rögtön elkezdett sípolni, hogy figyelmeztessen - mindegy, hogy az előbb voltak túl az etetésen. Mutuval ellentétben ő rémes időérzékkel rendelkezett, mivel szerinte a nap minden órája etetési idő.

Sajnos már ő sincs velem, egy hónappal korábban távozott, mint Mutu. 6 éves volt...