Kép forrása: sxc.hu
Ma 3 óra 40 perckor madárcsipogásra emlékeztető hangra riadtam fel. Felkeltem, és átmentem abba a szobába, ahol a malacok vannak.

Nem ez az első eset, már korábban is tapasztaltam ilyet, és rendszerint nálunk egyetlen malacka csinálja ezt. Rossz élmények fűznek hozzá, konkrétan akkor hallottam, mikor valamelyik másik malacom haldoklott, ezért nagyon megijetem, hogy esetleg most is valami baj van...

Amikor 4 évvel ezelőtt meghalt Örvös, majd Mutu, és idén februárban Mézi, előttük nem sokkal ugyanezt a hangot hallottam. Mindegyik esetben Gombi figyelmeztetett, egyértelműen tőle származik ez a különös hangjelzés, melyet nem sok malacka használ.


Tapasztalataim szerint a tengerimalacok madárcsicsergés-szerű hangot főleg éjszaka ill. kora hajnalban hallatnak. Nem véletlen, hogy az ivarzás/fogamzóképesség/párzás, ellés leginkább erre az időszakra esik. Megfigyelhető tehát, hogy e madárcsipogás-szerű jelzések és a hormonális változások között szoros összefüggés van.

Az eleinte lassú, majd fokozatosan erősödő ütemes csipogás nőstényeknél és hímeknél egyaránt hallható (én eddig csak Örvösnél és Gombinál tapasztaltam, akik leányok). Viszonylag ritkán fordul elő, általában késő éjszaka, vagy kora reggel művelik, s ilyenkor olyan, mintha önkívületi állapotba esnének.


Nem mindegyik malac csipog, de akadnak olyan példányok, akiknél e madárhanghoz hasonló hangok gyakran fordulnak elő. Pontosan nem lehet tudni, milyen ingerek váltják ki ezt a fajta reakciót, de akik már hallottak ilyet, azok azt mondják, hogy leginkább a társát elvesztett, vagy egyéb stresszt megélt - haragos, ideges, ijedt - malacka csipog így. (A hihetetlen történet című bejegyzés alkalmával meséltem Örvös vészriadójáról, mikor Mutuval kapcsolatban jelzett nekem.)

A fajtársak ezekre a hangokra különbözőképpen reagálnak. Legtöbbjük - köztük az enyémek is - dermedten, feszülten figyel, tevékenységét félbeszakítva megáll és/vagy hirtelen elhallgat. Ritkább esetben válaszol, vagy biztonságos helyre bújik, a levegőbe szaglászik, de akad olyan is, aki közömbösen hallgatja.

Mi lehet a kiváltó ok? Mi késztetheti e társas állatok egyes tagjait arra, hogy csipogjanak?

Bizonyosan senki sem tudja... Egyelőre csak feltételezéseink vannak, mert jelenleg ez egy olyan dolog, melyet csakis ők tudnak, és valószínűleg még egy jó darabig az ő titkuk marad.