Az Új társ(ak) bejegyzésben megtudhattátok, hogyan zajlik egy újonnan érkező, fiatal tengerimalac "beavatása". Lényegében nálunk is ugyanezek a dolgok történtek Fahéjjal, és Pamacs jóvoltából néha még most is előfordul ilyesmi. (Egyelőre rejtély, ő miért viselkedik továbbra is ellenségesen, amikor a többiek már elfogadták a kicsit.)

Ebben a posztban elolvashatjátok, hogyan alakul ki és miként változhat egy tengerimalac-csoporton belüli rangsor.

Egy tengerimalac csapatban szigorú hierarchikus rendszer uralkodik. A ranglétra csúcsán általában egy nemileg érett hím (vagy nőstény - ez általában korfüggő) áll, a többiek pedig egy jól meghatározott rangsor szerint élnek. A vezér a többiek között bármikor bárhová mehet, bármelyikük helyét elfoglalhatja, az élelemnél is elsőbbséget élvezhet. A soron következő neki engedelmeskedik, de a többi fölött uralkodik, és így tovább. Ez a sorrend bármikor változhat, a változás leginkább a vemhes és/vagy szoptató nőstények viselkedésén vehető észre, ezek - állapotuknak köszönhetően - uralkodóvá válnak, még akkor is, ha azelőtt félénkebbek voltak. (Forrás: gemon.ro)

A vezér malacok nem nyíltan agresszívek, de némelyik kissé vad, és nem igazán fogadja el az emberi irányítást. Ennek ellenére, ha valamelyik vezérállat korlátok közé van szorítva, nagyon jól viselkedik. A lakásban tartás esetén egészen kis dolgok emelik ki a vezetőt. Az élelemszerzés közben a vezér a vállával taszítja, a hátsójával löki a csoport többi tagjait a legjobb falatok megszerzéséért. Tőle azonban senki nem tudja elvenni az élelmet, viszont az alom többi tagja között az élelemszerzés szerves része, hogy egymás szájából próbálják elcsenni az ételt. Hiába, a másiktól ellopott falat mindig finomabb!

A tengerimalacok egyik kedvenc tevékenysége az ún. alvóhelylopás. Ez azt jelenti, hogy az alvó tengerimalacot kitúrják fekvőhelyéről, és letelepednek a már jól átmelegített helyre. Ez soha nem történhet meg a falkavezérrel. A falkavezér általában nem avatkozik bele az alom bármelyik két tagjának veszekedésébe, de ha a vezér közelében zajlik a vitatkozás, fenyegetően rázza a fejét. Erre a veszekedő felek azonnal abbahagyják a dulakodást és elszaladnak a ketrec másik végébe, vagy lépésről lépésre elsomfordálnak.

Az alom többi tagja mindig elhatárolódik a küzdelemtől, vagy azzal, hogy elfordítják a fejüket, vagy pedig hátat fordítanak az eseményeknek. Ezek mind mind a testbeszéd eszközei a jellemző hangadásokkal együtt, amelyről a tengerimalacok híresek. Az agresszivitás bizonyos korlátok között van. Mivel a tengerimalacoknak rengeteg jelük van a szándékaik kifejezésére, ritkán történik félreértés. Az állatok tisztában vannak a harc hiábavalóságával, és inkább jelet adnak, hogy megkíséreljék elkerülni a verekedést.

A félrefordított és feltartott fej, amint a tengerimalac a hátsó részén kucorog, békülési szándékot jelent. De ha farkasszemet néznek, vagy a fejet enyhén megemelve szemtől szemben állnak egymással, a harc megkezdődik.

A következő lépés néha sikerrel jár, de leginkább hatástalan, mert a kihívó lassú és szertartásos. A nyak szőrzete felborzolódik, majd következik egy mély doromboló hangadás, hasonló, mint udvarláskor, de sokkal vibrálóbb. A támadó behúzza a nyakát, lassan, de fenyegetően himbálja a fejét. Ha egyik sem fordítja el a fejét és nem hátrál meg úgy, hogy oldalra elugrik és elfut, akkor meglepő kegyetlenséggel egymásnak rontanak. Bár sokkal gyakoribb, hogy az egyik háborúzó fél visszalép, így a másik nem erőlteti a harcot.
(Részlet Peter Gurney Mit kell tudni a tengerimalacokról? című könyvéből.)

Tippek kezdőknek!

A legtöbb nőstény jól kijön egymással, de ez a gazdán is múlik, hogy biztosítani tudja-e a kevésbé ellenséges egyedek egy alomba kerülését. Ha van olyan nőstény, amely agresszív, el kell különíteni a többiektől, de sajnos még így is történhetnek balesetek.

Tipp:
dobjunk valamit a harcoló felekre: törülközőt, takarót, vagy bármilyen ruhát, amely azonnal megzavarja őket és így abbahagyják a csatát. Ha nincs a közelben valamilyen textilanyag, spricceljünk rájuk vizet.

A folytatásban megtudhatjátok, nekünk milyen módszerrel, és egészen pontosan hogyan sikerült összeszoktatni a malackákat.