Új malackánk hozzánk kerülésével jelenleg egy hosszadalmasnak mondható procedúrán vagyunk túl.

Nem mondanám, hogy zökkenőmentes volt az út, de nyugodt szívvel kijelenthetem, most már beértünk a célegyenesbe.

Ahogy ígértem, a mai posztban töviről hegyire elolvashattok minden apró nálunk történt részletet.

Nehéz indulás, biztató folytatás

Amikor Fahéj idekerült, sajnos rögtön el kellett különítenem, mert élősködők kerültek elő belőle. Ha már van egy a háznál, az újonnan érkező tengerimalacot amúgy is célszerű 2-3 hétig karantén alatt tartani, hogy megelőzhessük az esetleges fertőzéseket. Az a tény sem mellékes, hogy ennyi idő alatt megszokják egymás hangját, és később az összeengedésük is könnyebben mehet

Fokozatosan, semleges helyen!

Rendkívül fontos, hogy az ismerkedés semleges területen, csendes környezetben történjen, ezért mi is így tettünk. Ugyanez igaz egy csoport esetében is, akiknek tagjait erősen ajánlott egyesével bemutatni az újonnan érkezőnek. Az összeszoktatás alatt folyamatosan kísérjük figyelemmel az eseményeket, de maradjunk észrevétlenek, és csak akkor lépjünk közbe, ha verekedni szándékoznak.

Figyelemelterelés

Bizonyára sokan tisztában vannak vele, hogy az állatok néhány finom falatért szinte bármire képesek. Esetünkben tehát teljesen logikus ötletnek tűnt, hogy ha élelmet teszek eléjük, az elvonja figyelmüket a másikról, így akár észrevétlenül szokják meg egymást.

Miután a malackák egymás után megismerkedtek, meg kellett próbálnom a csoportos összeszoktatást is, melynél az élelemszórásos megoldás szintén remekül működött, bár itt azért már Pamacs előkerülése miatt elkezdett bonyolódni a helyzet.

Eddigi tapasztalataim alapján egyes tengerimalacok kitörő örömmel, mások békésen, de vannak akik ellenségesen fogadják új társukat. Akárhogy is, a megsimerkedés után nem sokkal el kell hogy dőljön a dominancia kérdése.

Ez abból áll, hogy körbe-körbe járják, szaglásszák egymást, megpróbálnak egymás hátára mászni, berregő hangot hallatnak, s előbb-utóbb elválik, ki lesz köztük a vezér. Minden alkalommal, amikor egy új tag kerül a csoportba, az erőviszonyok újraértékelődnek. A rangsor kialakulása után a tagok ismét a megszokott módon élik életüket. (Forrás: gemon.ro)

Még egy kis trükközés

Az idő elteltével tehát világosan láttam, hogy Pamacs a fő feszültségkeltő, akinek sehogyan sem tetszik az új jövevény. Jól tudtam, ha viselkedése kint a pokrócon nem változik, bent a kifutóban sem lesz más a helyzet. Új stratégiát kellett kidolgoznom, ami szemmel láthatóan elősegítette az elfogadást.

Egyszerűen fogtam a malackákat, és minden nap egyesével betettem őket néhány órára Fahéj terráriumába. A hatás persze nem maradt el, utána nagyon hamar felismerték egymás szagát. Így elértem, hogy innentől kezdve a pokrócon ne legyen semmilyen probléma, ám a neheze még hátra volt.

A legnagyobb kihívás

Természetesen a kifutóban is - ami ugyanúgy fel volt szerelve élelemmel - el kellett játszanom, hogy eleinte csak egy-egy malacot rakok Fahéj mellé. Aztán ahogy előre sejtettem, a Gombi-Zsömi kombó tökéletesen működött, s a legnagyobb problémát továbbra is Pamacs jelentette.

Ő a mai napig nem veszi jó néven, hogy törzshelyét néha elfoglalja egy "betolakodó", és nem tetszésének legtöbbször még hangot is ad, aztán pedig olykor tettek következnek. Nem kell megijedni, testi sérülés nem történik, de számtalanszor végeláthatatlan fogócska veszi kezdetét.

Páran azt mondják, négy nőstény tengerimalacot szinte lehetetlenség összeszoktatni, vajon igazuk lesz?