Sajnos mi nem kertesházban lakunk, ezért nem igazán van lehetőségünk friss, piszoktól mentes növényekhez hozzájutni.

Saját kert híján termeszteni sem nagyon tudunk, így mindent boltban kell megvennünk, amivel igen csak vigyázni kell!

Amellett, hogy sokkal drágábbak, biztosak lehetünk benne: vegyszereket, piszkot, bacit tartalmaznak, melyek tengerimalacaink egészségét veszélyeztetik.

Legnagyobb bánatomra az enyémek szintén ki vannak téve ennek, ezért nekünk is nagyon oda kell figyelnünk, hogy pl. koszos és mosatlan zöldséget/gyümölcsöt ne adjunk a malackáknak.

A minap legnagyobb örömömre (és a malackák örömére is) egy nagyon jó barátom a kertjéből frissen szedett tyúkhúrral lepett meg minket.

Amit a tyúkhúrról tudni kell:

Vékony karógyökerével, heverő szárának csomóiból eredő bojtos gyökereivel szilárdan kapaszkodik a földben. Levelei átellenesen állnak. A szár alsó levelei nyélbe keskenyednek. 

Kora tavasztól késő őszig virágzik, gyakran enyhe téli napokon is. Virágai aprók, fehérek, a levelek hónaljában vékony kocsányokon fejlődnek, magánosak vagy álernyős virágzatot alkotnak. Virágaiban a csészék szabadok, ami az Alsinoideae alcsalád jellemzője. A felső állású magházból fogakkal nyíló hosszúkás toktermés fejlődik. Egyedenként több ezer mag terem. A virágzás és a termés megjelenése időben nem különül el. A magvak 2°C-on már csíráznak, csírázóképességüket 25 évig is megtarthatják a talajban.  (Forrás: wikipédia)


A KÉPEN A TYÚKHÚR (forrás: zoldorokseg.blogspot.hu)

VIGYÁZAT! Nagyon könnyen összetéveszthető a mezei tikszemmel, amely mérgező növény! Ennek virága piros vagy kék színű. Ha nem virágos példányt találunk, akkor a levelek alsó lapját kell megnézni, és amennyiben azon apró feketés pontokat találunk, mi se fogyasszuk!

A KÉPEN A MEZEI TIKSZEM (forrás: pozitivnap.hu)

Most pedig jöjjenek képeink a nagy falatozásról, melyeket nagyon gyorsan el kellett készítenem, mert hamar befaltak mindent.

A frissen szedett zöld fű mindennapi fogyasztása kiváló C-vitaminforrás. Fontos, hogy füvet soha ne szedjünk út széléről, szennyezett területről, kutyák által látogatott helyekről. A nedves, vizes füvet kis időre hagyjuk száradni, mert azonnali fogyasztása könnyedén hasmenést okozhat. Téli szüneteltetés után a füvet ne hirtelen, nagy adagban, hanem szépen fokozatosan vezessük be újra a malacka étrendjébe.

Gyermekláncfüvet (pitypangot), pásztortáskát, tyúkhúrt, lóherét, vadherét, és egyéb zöldfélét tehát nyugodtan adhatunk nekik, de csakis megbízható forrásból!