Minden háziállat igényli a törődést, sőt szinte követelik, hogy foglalkozzunk velük. A (főként kézhez szokott) tengerimalacok is szívesen veszik, ha kiszedjük a helyükről, babusgatjuk, simogatjuk, szeretgetjük őket.

Ilyenkor általában elfekszenek, megnyújtóznak, de van amelyik még hanggal is jelzi felénk tetszését, illetve nem tetszését.

Pamacs már kis korában is eléggé kifejező volt, annak ellenére, mennyire nehezen oldódó malacka. 2 éves korára pedig amellett, hogy a hangja mélyebb lett, irányító természetűvé is vált.

Ő az egyetlen tengerimalacunk, akinél pontosan tudom mit és hogyan szeretne, és ezt a videón látható hangokkal, illetve mozdulatokkal jelzi nekem. Simogatás alatt néha úgy eldobja magát, hogy még a lába is felemelkedik a talajról. Ez élőben elég mókás, de szerintem a mozgókép is nagyon jól vissza tudja adni. :)

Általában mindegyik malackánál beválik, ha először három ujjal (hüvelyk, mutató, középső) a feje búbjánál kezdjük a simit, majd finoman lefelé haladva megmasszírozzuk a füle tövét is. Innen szépen lassan, fokozatosan erősödő, és egyre nagyobb testfelületet érintő mozdulatokkal folytatjuk a kényeztetést. Ha ráérzünk (vagy szerencsénk van), tudni fogjuk, hogy jól csináljuk-e. ;)