A tengerimalacok etetése az egyik legfontosabb kérdés, ami felmerülhet a tartásukkal kapcsolatosan, hogy minél hosszabb életet biztosíthassunk számukra.

A kérdés rendkívül összetett is, de azt mindenki tudja, hogy növényevők, azzal azonban sokan bajban vannak, hogy pontosan mit és mennyit szabad adni nekik.

Na meg hogy mi is a fő táplálékuk...

A tengerimalacok elsőszámú tápláléka a széna, melynek rendkívül fontos szerepe van a táplálkozásukban. A rengeteg rostnak köszönhetően egyensúlyban tartja az emésztésüket és a fogukat is koptatja. Éppen ezért fontos annyira, hogy állandóan legyen előttük, így a nap bármely részében hozzájuthatnak.

A széna szárítással tartósított zöldtakarmány, a haszonállatok egyik legjelentősebb téli takarmánya. Vitamintartalma más takarmányfélékkel összehasonlítva magas. Magyarországon legnagyobb jelentőséggel a réti széna bír. (Forrás: wikipedia.hu)

A hagyományos fűszéna (réti széna) mellett, a változatosság kedvéért egyéb széna is adható. Pl.: hegyvidéki (alpesi) széna, halványzöld színű zabszéna. A megszokott széna egyéb (szárított) fűfélékkel is keverhető, vagy kiegészíthető speciális szénával.

Jó tudni!

A lucernaszénának magas a kalciumtartalma, ezért gyakori fogyasztása vesekövet eredményezhet (100 gramm lucernaszéna 2200 mg kalciumot tartalmaz). Hagyományos szénával keverve kölyköknek négy hónapos korig, és vemhes ill. szoptató nőstényeknek adható. (Forrás: gemon.ro)

Magyarázat Gombi és Pamacs viselkedésére

Pár hónapja megírtam itt a blogon egyik észrevételemet, amire most megtaláltam a legkézenfekvőbb magyarázatot.

A vadonélő tengerimalacok azért tartózkodnak a magas fűben, mert így védve érzik magukat a  ragadozóktól. Számukra a széna nem csak finom táplálék, hanem védettségérzetüket növelő búvóhely, és mentálisan is serkenti őket. Napjaik legnagyobb részét keresgéléssel, rágcsálással, ide-oda rohangálással töltik. Vélhetően a házi kedvencek is ezért bújnak el, túrnak bele fejükkel a kihullott szénába, vagy fekszenek a szénatartó alá. :)

Mire figyeljünk?

Vigyázzunk arra, hogy a szénaszálak ne legyenek túl kemények, mert megszúrhatják vele a szemüket, és nagyon könnyen felsértheti a szaruhártyát. A piszkos/penészes széna emésztőszervi bántalmakat okozhat, valamint ügyeljünk arra is, hogy poros szénát se adjunk, mert légzőszervi problémák adódhatnak belőle!

Amit még a szénáról tudni érdemes

A széna ugyan tartalmaz C vitamint, de ez nem fedezi a tengerimalacok napi szükségletét, ezért zöldségekkel, gyümölcsökkel és különféle készítményekkel (pl. C-vitamin és multivitamin cseppek) kiegészítve tudjuk biztosítani számukra a megfelelő mennyiséget. A szénát tavasztól kora őszig helyettesíthetjük friss fűvel. A zöld fűnek kevesebb a tápanyagtartalma, mint a szénának, de szintén tartalmaz C-vitamint, emellett a zöld növényi rostok bevitele segíti az emésztést. Tavasztól őszig a zöldségek és gyümölcsök elegendő vitamint tartalmaznak, de a téli időszakban, kb. novembertől márciusig ajánlott a kiegészítő vitaminozás.

A barnás, sárgás szálakat a tengerimalacok nem igazán fogyasztják, ezeknek nagy része általában a talajon landol. Az ilyen színű szénát valószínűleg túl későn vágták, vagy túl hosszú ideig száradt. Így a benne levő E-vitamin legnagyobb része elvész, és kisebb lesz a tápértéke.

Összességében tehát bármilyen összetételű tápot, zöldséget és gyümölcsöt is fogyaszt kis kedvencünk, egészsége megőrzése végett mindig szükséges a naponta adagolt, friss széna!