Mikor legelőször hallottam erről a textíliáról, hirtelen nem tudtam hova tenni.

Nevének magyar megfelelője talán nem is létezik, a Polarfleece® (így egybeírva) elnevezés eredetileg a Malden Mills cég által használt védett márkanév volt.

Az anyagot már jó ideje előszeretettel használom a malackák bújóinak gyártásához, de most felfedeztem egy új funkcióját.

Mi az a Polar fleece?

Jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező alacsony száltakarójú, bolyhos körkötött kelme. Olyan konstrukcióval rendelkezik, mely a nedvességet kivezeti a kelme felületére, de ugyanakkor a szél behatolását megakadályozza. Leggyakrabban poliészter mikroszálakból készítik. A mikroszál olyan szintetikus (többnyire poliamid vagy poliészter) szálból készül, amely finomabb bármely természetes szálnál vagy szokványos mesterséges alapanyagú szálasanyagnál. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően a polar fleece anyaga rendkívül finom, puha és meleg. (Forrás: hu.texsite.info)

Mire használom?

1. Eddig négyféle bújót készítettem belőle (hálózsák, fotel, alagút, cső alakú bújó).
2. Mindig ezt terítem le a malackák alá, amikor a kifutón kívül vannak.
3. Nemrég elkezdtünk kísérletezni, hogyan válik be alomként odabent.

Hol kapható?

Különféle méteráru, rövidáru, textil boltokban, de leginkább az interneten érdemes rákeresni a következő kulcsszavakra: polár, thermo, soft, fleece anyagok.

Eddigi tapasztalataim

A malackák (kint és bent is) nagyon kedvelik, boldogan szaladgálnak, fekszenek, pattognak rajta, mert rendkívül puha és kényelmes. Megóvja őket a nedvességtől, ugyanis az anyag nem veszi fel a vizet, fölül mégis száraz marad. Könnyen mosható (ecetes vízzel), nagyon gyorsan szárad, a forgáccsal ellentétben nem porzik, és költséghatékonyabb is. Habár kicsit drága, érdemes többet venni belőle, hogy cserélhessük alattuk, így még az ára is megtérül.

További tippek, ötletek

- alulra viaszos vásznat terítek, hogy az esetlegesen áteresztett víz ne a fával érintkezzen.
- a fleece-t úgy kell elhelyezni/rögzíteni, hogy a malackák ne tudjanak alábújni, mert ebben nagy mesterek.
- a kakit minden nap fel kell takarítani, a fleece anyagot pedig (ketrec nagyságától és malacok számától függően) legalább 3-4 naponta ajánlott mosni/cserélni.
- ha mindig van előttük széna, kisebb az esélye annak, hogy megpróbálják megrágni az anyagot.

A polár fleece anyag egy almozási opció a sok közül, egyeseknek ez a jobb, másoknak kevésbé. Most mi is kipróbáljuk, és kiderül, beválik-e, de egyelőre úgy néz ki, igen. :)