Mint azt a kedves blog olvasóktól megtudtam, egyik növénykém a porcsin, melynek több fajtája létezik. Jobban utánaolvastam, és kiderült, hogy ami nálunk termett, azt kövér porcsinnak hívják.

Ennek learatását utoljára hagytam, mert mind közül ő bírta a legtovább, - mindjárt meg is tudjátok miért, - és az egyetlen, amelyik kivirágzott.

A tyúkhúrból még megmaradt néhány szál, bár már koránt sem olyan szépek, mint fénykorukban, de mielőtt végleg elszáradnának, meg fogják kapni a malackák.

Amit a kövér porcsinról tudni érdemes


Természetes környezetében június végén a homokos talajú kertekben jelenik meg először pozsgás fényes leveleivel. Jól bírja a szárazságot, és az esős időszakot is egyaránt, szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet, szabadon és szinte kiirthatatlanul burjánzik.

Előfordulása

Őshazája feltehetően a Nyugat-Himalájától Dél-Oroszországon át egészen Görögországig húzódik. A Himalája lábánál, egészen 2000-3000 méteres magasságig vadon előfordul. Mások amerikai eredetűnek tartják, és innen vélik elterjedését az egész világon. Nálunk vadon is előfordul, többnyire gyomnövényként tartjuk számon.


Kép forrása: gyomnovenyek.hu (Katt a képre a nagyobb méretért)

Egészséges gaz

Nem goondolnánk, de a kövér porcsin omega-3 zsírsavakban igen gazdag növény, különösen Alfa-Liposavban, amely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket.

Az ásványi sóknak, B-, C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően immunerősítő hatást fejt ki.

Gyűjtése

Egész nyáron gyűjthető, leveleit és fiatal hajtásait gyűjtjük virágzás előtt. Annyira jellegzetes, hogy más növénnyel nem téveszthető össze. (Forrás: antalvali.com)
A Te malackád kóstolta már a porcsint? Írd meg nekünk mik a tapasztalatok! Ha még nem, akkor egészen nyugodtan ki lehet próbálni, imádni fogják! :)