Régóta ígértem már nektek, hogy bemutatom, hogyan is kell megfürdetni a tengerimalacot, csak sajnos közbejött sokminden, de most bepótolom az elmaradásom!
Látni fogjátok, hogy a fürdetés egyáltalán nem nehéz, sőt pillanatok alatt megvan, pláne ha az állatka is partner ebben. Általában hagyják magukat, de ritkán előfordulhat, hogy olykor megpróbálnak ellógni.

Előkészületek

Nálunk a fürdetést néhány dolog megelőzi, annak érdekében, hogy ne legyen csurom vizes az egész lakás. Így hát először leterítek egy pokrócot, amiből mindenképp polar fleece anyagút ajánlok.

A legalkalmasabb malac-kád egy műanyag lavór, amelynek oldala legalább 15 cm magas, méghozzá azért, mert kiborulni nem tud, és a benne lévő víz sem fröccsen szét annyira. A lavórba kb. 1-2 cm langyos vizet engedek, hogy csak az állatka hasáig érjen, és figyelek arra, se túl meleg, se túl hideg ne legyen!

A fürdetés menete

Fogjuk meg úgy a tengerimalacot, ahogy a helyéről kiszedtük (Úgy veszed kézbe, hogy két kézzel benyúlsz érte, egyik kezeddel a mellkasa alá nyúlsz, a másikkal pedig a hátsó felét fogod meg.), majd két hátsó lábára állva tegyük be őt a lavórba. Egyik kezünkkel tartsuk, másikkal óvatosan hajtsuk rá a vizet, és ezt addig ismételjük, míg elég nedves nem lesz a bundája.

Mire figyeljünk?

Ügyeljünk arra, hogy a malacka fülébe, orrába és szemébe ne folyjon a víz, pláne ha sampont is használunk. Alapesetben félévente egyszer indokolt a tengerimalac fürdetése, mert rendkívül tiszta állat. Ebben a rekkenő hőségben azonban nyugodtan megfürdethetjük akár többször is, sima tiszta vízben.

További tippek, trükkök

- ha fürdetés közben beszélünk a malackához, a hangunk hatására picit megnyugszik
- amikor ráhajtjuk a vizet, az hasonlítson ahhoz a mozdulathoz, mint amikor simogatjuk őt
- kádban, vagy mosdóban is történhet a fürdetés, de ugyanúgy figyeljünk a bele engedett víz mennyiségére és hőmérsékletére!
- amennyiben szükséges szárítsuk meg hajszárítóval, vagy bugyoláljuk be törülközőbe a tengerimalacot