Forró nyári napokon a tengerimalac rettenetesen szenved, ha a környezet hőmérséklete nagyon magas. Mivel izzadni képtelen (nem rendelkezik verejtékmiriggyel) a hő ellen nem tud védekezni, teste felhevül. Így fokozottan ki van téve a hőguta veszélyének, ugyanis a teste hőháztartását nem képes szabályozni.

Védekezésképpen tehetünk néhány óvintézkedést, hogy át tudja vészelni a forró nyári napokat.

1. Állandó ivóvíz biztosítása

Első és legfontosabb, vagyis a legalapvetőbb feltétel, hogy elegendő mennyiségű friss víz álljon rendelkezésére! Az itatóban a vizet cseréljük rendszeresen, akár naponta többször is. A víz legyen kellemesen hűvös, de ne túl hideg! Az itatót gyakran mossuk ki ecetes vízzel, mert a meleg hatására bezöldülhet/barnulhat/algásodhat a fala, és kórokozók telepedhetnek meg rajta. (Itató rögzítési módszerekről bővebben itt!)

A folyamatosan adagolt lédús gyömölcsökkel (sárgadinnye, mézdinnye, görögdinnye) is pótolhatunk némi folyadékveszteséget, és megóvhatjuk kis kedvencünket a kiszáradástól.2. Langyos fürdőzés

Előző bejegyzésünkben szó volt a tengerimalac fürdetésének menetéről, most azonban lássuk a miérteket! Segít malackánk testhőmérsékletének csökkentésében, ha langyos vízben megfürdetjük, és ezzel megelőzhetjük a hőgutát is. Általában elég félévente egy fürdés, de nagy kánikulában tehetünk kivételt. Vigyázzunk, hogy a vizes állatkát ne érje huzat!3. Csempe

A ketrec egyik sarkába rakhatunk kerámia padlócsempe lapot, amely segít abban, hogy a meleg elviselhetőbb legyen kis kedvencünk számára. Ha a tengerimalacnak melege van, a hasával az oda helyezett padlócsempe lapon tud pihenhenni, ezáltal hőt adhat le.4. Jégakku és/vagy mélyhűtött vizes palack

Használhatunk jégakkut, vagy műanyagpalackokat is annak érdekében, hogy a malackák hőháztartását a körülöttük levő levegő hűtésével segítsük. A palackokat félig töltsük meg vízzel, majd tegyük a mélyhűtőbe, s ha már eléggé lehűltek/megfagytak, helyezzük a ketrecek fölé egy törülközőbe vagy konyharuhába csavarva. A ruha megakadályozza, hogy a palackok oldaláról a ketrecbe csöpögjön a víz. Érdemes többet lehűteni, hogy lehetőségünk legyen cserélni ezeket, és így biztosítva lesz az utánpótlás. (Tüdőgyulladást okozhat, ha a malacka közvetlenül a palackra vagy melléje fekszik.)5. Ventillátor vagy légkondícionáló

Egy légkondicionáló párátlanítja a helyiséget, és annak hűvösön tartásában is segít, ami csökkenti a test folyadékvesztését, és segít megelőzni a hőgutát. Nem mindenki engedheti meg otthonában a légkondicionálót, de a ventillátor is jelentősen csökkenti a hőguta esélyeit. Bármelyiket is válasszuk, ügyeljünk arra, hogy nincs-e túl hideg és ne közvetlenül a malacra fújja a levegőt!


HŐGUTA


A tengerimalac nehezen viseli el a magas környezeti hőmérsékletet. A hőguta tulajdonképpen a test túlhevülését jelenti.

Tünetei

A tengerimalac nyugtalan, le-föl járkál, hűvösebb helyet keresve minduntalan hasra fekszik, rendkívül izgatott, majd súlyosabb esetekben járása ingadozóvá válik, képtelen felemelkedni, légzése szaporább és felületesebb lesz, érverése alig érezhető. Ha ezek a tünetek bekövetkeznek, azonnal segítenünk kell rajta, különben elpusztul.

Hogyan kezeljük?

Hogy testét lehűtsük, a tengerimalacot tegyük egy hideg vízbe mártott, kicsavart törülközőbe, vagy kezünket vízbe mártva nedvesítsük át a szőrét, s legyen olyan helyen, ahol jár a levegő (pl. kissé távolabb a ventillátortól). Ugyanakkor szervezetét rehidratálnunk kell, vagyis gondoskodnunk kell folyadékveszteségének pótlásáról is. Súlyosabb esetben orvoshoz kell vinnünk!

Hogyan előzzük meg?

A fentebb leírt 5 pont közül bármelyikkel, vagy ezeket kombinálva, esetleg akár mindegyiket alkalmazva. Ha a malacot nyáron kerti kifutóba helyezzük, ügyeljünk arra, hogy lakhelye mindig árnyékban legyen, különben a tűző napon hőgutát kaphat. Forró nyári napokon helyezzük minél hűvösebb helyre (pl. lakásba). (Forrás: gemon.ro)