A tapasztaltabb gazdik tökéletesen tisztában vannak vele, hogy mik azok az élelmiszerek, melyekkel nem szabad etetni a tengerimalacot.

Azok kedvéért, akik esetleg nem tudnák elmondom, hogy az egyik ilyen tiltott étel a kukorica, amelynek egyik hátrányáról korábban már volt szó.

Kiegészítésképp azonban még jó tudni néhány dologról...

A kukorica másik árnyoldala

A kukoricának rendkívül magas a fehérje- és zsírtartalma (4-7,5%) - a többi gabonaféle (kivéve zab) zsírtartalma 1-2% között mozog - ezért elhízást okozhat. Mivel a tengerimalacok alapjában véve nem magevők, ügyeljünk rá, hogy táplálékuk főleg szénából, zöldfélékből és gyümölcsökből álljon!

A kukorica "jó" részei

Talán kevesen tudják, de a kukoricaszem kivételével majdnem minden más növényrész adható! A zsenge kukoricabajusz, a kukoricacső zsenge héja, a kukorica zöld levele egyáltalán nem káros. Sőt! Nagyon finom csemege!


A kukoricacső héja

Mi az a kukoricabajusz?

Kukoricabajusznak a pázsitfűfélék családjába tartozó kukorica torzsavirágzatának bibeszálait nevezzük. A kukoricahaj a kukoricaszemek mentén, a buroklevelek alatt helyezkedik el. Tulajdonképpen a hosszú bibeszálak alkotják a kukoricahajat, illetve -bajuszt.

A bajusz áldásai

A kukoricabajusz szaponint, cseranyagot, barna és sárga színanyagot, zsírosolajat, karvakrol illóolajat, pentozánt és keserű glikozidát tartalmaz. Gyógyhatásai: húgyutak bántalmai, vesekő és hólyaghomok esetén, valamint cukorbaj ellen. (A teljes cikk itt olvasható.)

Kukoricabajusz

Mi most próbáltuk először a malackáknak, és mondanom sem kell (majd a képek úgyis beszélnek helyettem), mind elfogyott. Először a kukoricabajusszal kínáltam meg őket, ami nagyon tetszett nekik, főleg Fahéjnak. :)


Majd fogtam a kukoricacső héját, és betűzdeltem egy részét a rácsokba, másik részét pedig a széna közé, a szénatartóba.


Eleinte még csak körbeszaglászták, bele-bele rágcsáltak, aztán kis idő múlva arra lettem figyelmes, hogy huzigálják ki a szálakat. Nem sokkal később pedig már két pofára tömték.  Amíg volt, minden nap kaptak egy keveset. Mára fogyott el teljesen.
Próbáljátok ki! Ha már kipróbáltad, kérlek oszd meg velem tapasztalataidat! :)