Most már biztos, hogy vége a nyárnak, egy ideje a hőmérséklet és az időjárás is érezhetően őszbe fordult.
Eddig azon aggódtunk, hogyan éljük túl a kánikulát, most meg kezdhetünk gondolkodni, hogy készüljünk fel az őszre és utána majd a télre.
Semmi pánik! Tengerimalacok számára is szuper vitaminbombákkal szerelkeztünk fel! Ezek közül az egyik a cékla.

Mit érdemes tudni róla?

A cékla (céklarépa) a libatopfélék családjába tartozik. Gyökere húsos, leveses, sötét lila színű. Főleg gyökeréért termesztik, de felhasználható az egész növény táplálkozásra és gyógyítás céljából is. Mi emberek a megvastagodott répatestet fogyasztjuk, melynek alakja gömbölyű, hengeres vagy lapos. A répahús színe általában vörös, de lehet sárgás is. Hazánkban általában csak a vörös változatát termesztik. A Földközi-tenger környékén őshonos.

Mit tartalmaz?

A cékla kiváló kálium, kalcium, vas, szilícium és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is.

Miért olyan különleges?

A cékla a köztudatban leginkább mint vérszaporító ismert, azonban más növényekhez viszonyítva semmivel sem tartalmaz több vasat. Mégis kutatások bizonyítják, hogy a cékla az a zöldségféle, amelyből a test a legjobban képes hasznosítani a vasat, egészen pontosan a vér vörös vérsejtjei tudják leginkább alkalmazni. (Forrás: nepgyogyaszat.hu)

Mi most adtunk először a malacoknak, akik nagyon hamar rácsaptak, és aztán szokás szerint mind eltüntették. Mivel a cékla egyik jellegzetessége, hogy piros színűre fest mindent, ez nálunk sem alakult másként. Befogott mindent, amivel csak érintkezett, beleértve a malackák pofiját is.


Tessék nyugodtan kipróbálni, és akár rendszeresen is adagolni, mert amellett hogy nagyon egészséges, egyszerűen imádják! Akinek van tapasztalata a céklával, az ossza meg velünk itt lent komment formájában! :)