Ahogy Facebook-on ígértem, a karácsonyi csemege elkészítése után rögtön következik az új bújókánk megvarrásának menete!
Bár egyelőre csak az általam készített fotók állnak rendelkezésemre, igyekszem lépésről lépésre bemutatni, hogyan is varrtam meg.
A megvarrásához nincs szükség varrógépre, kézzel is könnyedén elkészíthető!

A cső alakú bújó megvarrásához szükséges:

- 2 db 50 cm x 50 cm polar anyag (kezdőknek eltérő színűeket javaslok)
- 1 db 50 cm x 50 cm vatelin anyag (méteráru boltokban kapható)
- (színben passzoló) cérna
- olló
- közepes méretű varrótű
- (szükség esetén) gombostű

Egy kis ismerkedés a textíliákkal

A polar anyagról (a fenti képen a két fekete színű) korábban már írtam posztot, (melyet a linkre kattintva el tudtok olvasni), úgyhogy itt most csak a vatelinről lesz szó. A vatelinnek nagyon sokféle változata létezik, a mi esetünkben ez egy (a fenti képen a fehér színű) vékonyabb anyagú, egyik oldalán bolyhos, másik oldalán pedig selymes tapintású anyag.1. Lépés: Helyezzük az egyik polar anyagra a vatelint úgy, hogy a selymes fele legyen lefelé, vagyis az érintkezzen a polarral. (Nem baj, ha a vatelinünk picit kisebb a polaroknál, fordítva nem annyira szerencsés.)


2. Lépés: Varrjuk össze szélükön a két réteget körbe, sima öltésekkel, vagyis ahogy a varrógép is dolgozik, fel, le, fel, le...


3. Lépés: Hajtsuk félbe a polar+vatelin anyagot úgy, hogy a vatelines fele legyen kívül, majd hajtsuk félbe ugyanúgy a másik polart is.

4. Lépés: A polar+vatelin anyagot varrjuk össze fölül, vagyis a hajtással szemben lévő szakaszt ismét sima öltésekkel, (a bal és jobb oldalát nem!), Így egy 50 cm hosszú cső alakot kapunk, amelybe bújtassuk bele a kezünket, és fordítsuk ki, hogy most a vatelines fele legyen belül.

5. Lépés: A másik polar anyaggal is végezzük el ugyanezt a műveletet, de az ebből varrt csövet kifordítás helyett húzzuk rá kívülről a polar+vatelines csőre. (Piros nyíl jelzi a polar+vatelines csövet, aminek a varrása belül található, sárga nyíl jelzi a másik polar csövet, melynek varrása kívül található.)

6. Lépés: Varrjuk össze CSAKIS JOBB SZÉLÜKÖN (ahol a fenti képen a nyilak is mutatják) körbe az anyagokat, ugyancsak sima öltésekkel. Ha megvan, balról jobb irányba hajtsuk/húzzuk ki/le az önálló polar anyagot a vatelines polarról.

7. Lépés: Most jobbról balra bújtassuk be az önálló polar anyagot a vatelines polarba, így láthatjuk, hogy a jobb oldali rész varrása már meg is van oldva. Bal oldalát pedig a 6. lépés mintájára varrjuk össze. Tetszőleges mértékben (kb. 2-3 cm) hajtsunk egyet a cső mindkét oldalán, és már kész is van a bújónk! :)

Most pedig lássuk, mennyire elégedettek a kis tesztelőim!


Nos, szerintem az arcukra van írva... :) Ti is próbáljatok bújót varrni kis kedvenceiteknek, higgyétek el, a hatás nem marad majd el! Remélem minden érthető volt a lépések alatt, ha valami mégsem tiszta, akkor kérdezzetek nyugodtan! Jó varrogatást!