"Attól kezdve mindig együtt voltunk, úgy voltunk, mint a borsó meg a héja." - szól a híres Forrest Gump idézet.

Nos, nem csak a malackák vannak így egymással :), de ez a poszt valójában most a zöldborsóról fog szólni.

Rajtunk, embereken kívül a tengerimalacok is odavannak érte, sőt ők még hüvelyestül is szívesen elfogyasztják.

Nálunk is hihetetlenül nagy sikere volt ennek az édes és zamatos kultúrnövénynek, amelynek ráadásul magas a tápértéke.

Érdekes tudnivalók a zöldborsóról

A zöldborsó feltehetőleg a Himalája árnyékából, Észak-Nyugat India síkságairól származik. Nevezik még angol borsónak és cukorborsónak is.

A zöldborsó gyorsan növekedő egynyári növény, amely mellé karót szoktak szúrni, hogy felfusson rá. Tavasszal rövid kocsányon érnek be az 5-7,5 cm-es duzzadt, vagy tömött, egyenes vagy enyhén ívelt, egysoros, 2-10 ehető szemet tartalmazó hüvelyei. A cukorborsó olyan borsófajta, melynek éretlen hüvelyei teljes egészükben fogyaszthatók.

A zöldborsó hasznos tulajdonságai

Tápláló, hasznos fitonutrienseket (növényi tápanyagokat), ásványi anyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz.

A babbal összehasonlítva a zöldborsónak viszonylag alacsony a kalóriatartalma. A friss borsó nagyszerű folsav-forrás, gazdag aszkorbinsavban is (C-vitamin), és jelen van benne a K-vitamin. Ezenkívül tartalmaz még karotint, luteint, zeaxanthint, valamint A-vitamint. B-komplex vitaminokban is gazdag, mint például a pantothénsav, niacin, tiamin, piridoxin. Ezen túlmenően e zöld magvak gazdag ásványianyag-források is, tartalmaznak kalciumot, vasat, rezet, cinket, és mangánt is.

(Forrás: edenkert.hu)