A kapor egy közismert gyógy- és fűszernövény.

Mi emberek előszeretettel használjuk ételeinkhez, ám köztudottan a tengerimalacok egyik kedvenc csemegéje is.

Készítettem néhány képet és egy videót Pamacs, Fahéj és Gombi kaporevéséről, valamint a posztból az is kiderül, mit érdemes még tudni róla.

Eredetileg a Földközi-tenger vidékén termett. Egynyári, kissé fásodó szárú növény. Karógyökere 40–60 cm mélyre hatol a talajba, a felső 20–30 cm-es részen egyenletes eloszlásban, de nem túl sűrűn indulnak ki belőle az oldalgyökerek.

Igazi vitaminbomba

A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitaminforrás. A kapor tartalmaz még A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.

Gyógyhatása

Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas kálium tartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.

Termesztése

Tavasszal, március elejétől vessük, erkélyládákban, cserepekben, városi lakások balkonjain is megél. Magtermesztéshez legkésőbb május közepéig vessük el, mert később már bizonytalan a beérése.

Kaprozás nálunk:
Leszedtem a leveleket a szárakról, és eltettem a fagyasztóba. A szárakat, és a rajtuk megmaradt leveleket megkapták a cocák és volt nagy ropogtatás. :)Ti próbáltátok már malackáitoknak a kaprot? Ha igen, hogy ízlett nekik? Oszzátok meg velünk tapasztalataitokat komment formájában!