Mindenki ismeri és felismeri a finom, lédús görögdinnyét, amit már júliustól lehet vásárolni, és általában augusztus végéig érdemes.

Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít.

Hogy mit érdemes még tudni róla és a malackáink mennyire imádják, az a mai posztból kiderül. :)

Főbb jellemzői

A görögdinnye a tökfélék családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve.

A levelek 5–10 cm-es levélnyélen ülnek. A virágok kicsik, zöldessárgák. A termés alakja igen változatos, a gömbtől, a megnyúlt gömbtől a megnyúlt hengeres formáig változik. Egy-egy termés tömege 2–15 kg. A héj színe fehéres, világoszöld, közép zöld, kékeszöld, feketés zöld lehet.

Felülete sima vagy enyhén barázdált, rajzolata lehet csíkozott, márványozott. A héja 1–2 cm vastag. A hús színe fehér, sárga, citromsárga, sötétebb sárga, világos rózsaszínű, rózsaszínű, piros, vérvörös. (Forrás: wikipedia.hu)


Kép forrása: szentesimag.hu

Kép forrása: szentesimag.hu

Jótékony hatásai

A görögdinnyét elsősorban kitűnő íze és cukortartalma miatt kedveljük, mert a benne lévő vitaminok nem jelentősek. Víztartalma 90-95%, így fogyasztásával a szervezetbe jutó víz a veseműködést előnyösen befolyásolja. Kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor található benne. Táplálkozási értéke a könnyű emészthetőségében, a gyomor- és bélműködést serkentő, valamint vízhajtó hatásában rejlik. (Forrás: wikipedia.hu)

Dinnyeevős képeink


Dinnyeevős videónkA te malackáid is szeretik a görögdinnyét? Hogy ízlik neki? Mik a tapasztalatok? Osszd meg velünk komment formájában! :)