Lakóhelyet tekintve számos lehetőség létezik tengerimalackák számára, ám sajnos nem mindegyik megfelelő.

Ezek közül most bemutatok néhányat, - előnyeiket és hátrányaikat, - hogy legyen egy támpontja mindenkinek, akár kezdő, akár rutinos malactartó.

Nézzük hát, milyen helyeken lakhatnak a malacok!

Mielőtt belevágunk a tengerimalac életterének megválasztásába, tudnunk kell, hogy két tengerimalacnak egy minimum(!) 100x60x30 cm (h/sz/m) méretű férőhely a legmegfelelőbb!

1. Ketrec


A lehető megoptimálisabb választás egy tágas, mélytálcás, rácsos falú ketrec, mert kiválóan szellőzik. A műanyagból készült mély tálca meggátolja az alom kiszóródását, és könnyű tisztítani. Praktikusabb a két ajtóval ellátott ketrec, egyik ajtó az oldalán - ahonnan alkalomadtán egy lépcső segítségével a tengerimalac ki-be járhat -, másik a tetején. A téglalap alakú ketrec mindig előnyösebb, mint a négyzet alakú, mert a tengerimalac igényeinek jobban megfelel.

2. Fából készült kifutó

A fából készült lakóhely nem annyira jó megoldás, mert igen körülményes a tisztítása, a fába itatódott vizelettől pedig elszaporodhatnak a kórokozók, melyek megbetegíthetik a tengerimalacot. Ha mégis ilyen mellett döntünk, kenjük be lenolajjal, sose használjunk festéket, s az alja és az alom közé tegyünk olyan vízhatlan anyagot, melyet a tengerimalac nem rághat meg! A kifutó építésében az a jó, hogy kedvünkre alakíthatjuk, nem kell leragadnunk egy fix méretnél és formánál - bármikor tovább bővíthető.


3. Terrárium


Az üvegterrárium nem ajánlott, mert nem szellőzik, a szagok bennrekednek - főleg nyáron egészségtelen -, s a tengerimalachoz sem jutnak el a zajok, így ijedősebb lesz. Továbbá mérete a legtöbb esetben nem megfelelő, nem elegendő két tengerimalac számára, szinte nincs benne mozgásterük. Nem lehet kellékekkel berendezni, ezáltal ingerszegény is lesz a lakókörnyezet. Nálunk csakis ideiglenes megoldás, míg zajlik a takarítás.


Előnyök és hátrányok:


Ketrec Fa kifutó Terrárium
Tisztítása könnyű nehéz közepes
Szellőzése igen részben nem
Kellékek elhelyezése
könnyű közepes nehéz
Külső zajok beszűrődése igen részben nem
Áthelyezése másik helyiségbe könnyű nehéz könnyű
Bővíthetősége részben igen nem
Alom kiszóródása nem nem nem


Ti miben tartjátok tengerimalackáitokat? Elgondolkodtatok esetleg a csere lehetőségén? Írjátok meg kommentben! :)