Mostanában nem vagyok megelégedve Pamacs súlyával, sokkal soványabb, mint régebben, ezért úgy döntöttem, táplálékkiegészítőt adok neki.

Sok jót hallottam már a Bio-Lapis nevű probiotikumról, úgyhogy rendeltem egy dobozzal az állatpatikából. 

Pár napja elkezdtem a "kezelést", de már érezhető jelei vannak a változásnak!

A Bio-Lapis granulátum nyulak, kisrágcsálók és más társállatok (főként tengerimalacok) részére készült. Pro- és prebiotikumok mellett elektrolitokat, enzimeket és vitaminokat is tartalmaz. (Súlyos hasmenés, dehidratio esetén erősen javasolt szondán, ivóvízzel vagy takarmánnyal beadni.)



Pamacs és a Bio-Lapis


Egy kifejlett nőstény tengerimalac tömege 700-900 g között mozog. Pamacs mindig is 800-900 g volt, de most valamiért lecsökkent 700-ra, és egy ideje tartja is ezt a súlyt. Étvágya kiváló, széklete rendben, mégis úgy gondoltam, mivel testtömege pont az alsó határon van, kúraszerűen kapjon most táplálékkiegészítőt.




Az állatpatikus azt mondta, a rövid lejárata miatt nem szokott tartani Bio-Lapist, ezért meg kell rendelni, és következő héten mehetek érte. Így is tettem, aztán haza hoztam és kibontottam a dobozát, melyben 6 darab tasak volt.



Napi fél tasakonként adagolom úgy, hogy a fele tasak tartalmát feloldom kb. 25 ml vízben, és ennek egyik felét műanyag fecskendőből adom Pamacsnak, a maradékot pedig hozzákeverem a vizükhöz, így Fahéjnak is jut belőle. (A víz fehéres színű lesz tőle, mintha klórós lenne.)

Ha nincs baj, nincs feltűnő jele annak, hogy beteg lenne a malacka, nem szükséges adni a Bio-Lapist. Betegség, vitaminhiány, illetve antibiotikum-kúra esetén az ajánlott napi adag 1 tasak. Felbontás nélkül a lejárati ideje kb. egy-másfél év, de mivel por alakú, szerintem felbontva sem romlik meg. Az ára változó, gyógyszertára válogatja, és elvileg nem csak dobozban, hanem tasakonként is lehet kapni.

A Bio-Lapisról


Összetevők (1 kg-onként)


- Protexin probiotikum
- Enterococcus faecium (NCIMB 10415) 5 x 10 tizenegyediken CFU- Ec No. 13
- Prebiotikum: 179.00 gr
- Xylanase (IUB 3.2.1.8) EU Regulation No. 61: 659 BXU
- Beta Glucanase (IUB 3.2.1.8) EU Regulation No. 61: 659 BU
- Magnézium: 95.00 mg
- Nátrium: 41.40 gr
- Kálium: 22.80 gr
- Kalcium: 9.70 mg
- A-vitamin: 620,750 NE
- B2-vitamin: 12.00 mg
- C-vitamin: 6,200.00 mg
- D3-vitamin: 62,075 NE
- E-vitamin: 124 NE

Alkalmazása

1 zacskó/nap (fél zacskó reggel, fél zacskó este) kevés vízben feloldva legalább 5 napon keresztül, vagy amíg az állatorvos javasolja.

További infók

Kiszerelés: 2 grammos tasakban.
Gyártja: Probiotics International Ltd.
A gyártó linkje: http://www.protexin.com/products/bio-lapis-for-rabbits/23
Tárolás: Fénytől védve, hűvös, száraz helyen tárolandó.