Tengerimalackákat tartó gazdiknak érdemes és ajánlott egyes patikaszereket beszerezni, hogy a legszükségesebbek mindig kéznél legyenek.

Az ilyen elsősegély-készlettel gyorsan tudunk bizonyos tüneteket enyhíteni, váratlan helyzetekben gyors segítséget nyújtani, mindaddig, amíg az orvoshoz el nem jutunk.

Probiotikum (Bio-Lapis ill. Gastroferm M-Vit)

Beszerzésével számos komplikációtól védhetjük meg a tengerimalacot, a bélflóra regeneráló probiotikum jótékony hatással van a szervezet egészségi állapotára. Vannak olyan helyzetek, állapotok, amelyekben a bélflóra egyensúlya felborul. A jótékony hatású baktériumok arányának csökkenését okozhatja a nem megfelelő táplálék, rostban szegény étrend, antibiotikum-kúra, stressz stb. A bélbaktériumokat probiotikum segítségével pótolhatjuk.

Széntabletta (Carbo activatus)

A bélcsatornában lévő méreganyagokat és a káros baktériumok által termelt méreganyagokat megköti és hatástalanítja. Hasmenés, mérgezés, puffadás esetén alkalmazható. 100 mg orvosi szenet vízzel felengedünk, és a metszőfogakat - az elöl elhelyezkedő fogakat - oldalról gyengéden szétnyitva, fecskendővel beadjuk, utána a kisállatot meleg helyre tesszük és sok szénával, friss vízzel ellátjuk.

Espumisan L emulzió/Infacol/Sab. simplex
Puffadás esetén 0,5ml Espumisan, naponta 2-3 alkalommal.

SMECTA por (hasmenés kezelésére)

Hasmenéskor vagy nagyon puha a székletnél, egy késhegynyit kell elkeverni kevés sima vízzel vagy mentateával (cukor nélkül) legalább 2-3x naponta adva. A Smecta befolyásolja egyéb gyógyszerek felszívódását, ezért csak rá két órára adjunk probiotikomot vagy más gyógyszert.

C-vitamin vagy Cebion
Béres csepp
Betadine oldat
Körömvirágkrém

Cerucal

Hatóanyaga a Metoclopramid, a gyomor-bélmotilitást serkenti. Vényköteles, ezért orvoshoz kell fordulni. Adagolás az orvos utasítása szerint.

Teafüvek: menta, körömvirág, áfonya, orvosi zsálya, kakukkfű.

Korpatabletta (natur)

Kellékek
- körömcsipesz vagy körömvágó olló
- (konyha)mérleg a tengerimalac testsúlyának mérésére
- 1, 3, 5 ml-es fecskendők (gyógyszer beadásához, mesterséges tápláláshoz szükséges)
- pamut korongvatta, mull-lap
(Forrás: gemon.ro)